Sydafrika har mycket att erbjuda när det kommer till mat. Låt er inspireras av de
traditionella recepten nedan. Recepten är samtliga provade av våra glada kockar!

Säsongsuppehåll med Recept!
Tack för alla kommentarer som har inkommit!
Vi återkommer med nya spännande recept!

Cape Pickled Fish

Denna inlagda fisk bör marineras i kylskåpet i två dagar och kan därför förberedas i förväg. Receptet innehåller bara en aning ättika och curry och resultatet är en mildare rätt som fortfarande har massor av sting.

DSCN0617

Ugn: 180 °C

Baktid: 15-20 minuter

…………….

500 g fast fisk; kolja/torsk

2 stora lökar, skivade
10 ml mild curry

10 m gurkmeja

5 ml ingefära

3 ml malen koriander

4 lager-/citronblad

150 ml 12% ättika

150 ml vatten

60 ml farinsocker

10 ml majsmjöl

salt och peppar

1. Salta fisken en aning och laga till den i ugnen på 180 °C i ca 15-20 minuter, tills fisken är genomkokt.

Skär den färdigbakade fisken i mindre bitar.

2. Stek löken tills den börjar bli mjuk och tillsätt sedan curry, gurkmeja, ingefära och koriander och rör om.

3. Tillsätt ättikan och vatten och låt det sjuda. Tillsätt socker och rör tills det är upplöst.

Salta och peppra efter behov.

4. Rör ihop majsmjöl med lite vatten till en jämn konsistens. Tillsätt massan i såsen och låt det sjuda försiktigt och rör tills såsen har tjocknat.

5. Låt såsen kallna. Täck sedan fisken med såsen i lager för lager i en lufttät behållare.
Stäng behållaren. Låt fisken marineras i kylskåpet i minst 48 timmar innan den äts.

Smaklig måltid!

TIPS!

Ris och sallad passar bra
till rätten.

För att få en starkare
inläggning kan mer curry
tillsättas.

Curry- och persikasallad

En ljuvlig, krämig och smakfull sallad till sommarlunchen, middagen eller som bufférätt.

Curryn och persikor går bra ihop och både doftar och smakar ljuvligt.

DSCN1292

Tid: 30 minuter
+ tid för att svalna

4 personer
………………..

500 gram konserverade persikor
100 ml vitvinsvinäger
5 ml curry
5 ml gurkmeja
3 lökar, skivade
100 gram socker
15 ml majsmjöl

1. Koka vinäger, curry, gurkmeja, salt och lök tills löken blivit mjuk.

2. Häll i persikor med sin sirap och häll i socker.

3. Låt sjuda försiktigt tills sockret löst sig.

4. Ta av kastrullen från plattan, strö över majsmjöl och värm tills blandningen tjocknat.

5. Låt svalna och servera salladen kall till grillat.

Njut av alla smaker!

TIPS!

Perfekt på buffébordet eller
att ta med på picknick.

Måste testas!

Tomat- och löksallad

I denna sallad finns det många olika smaker!
Om de stora tomaterna är bifftomater så blir detta tillbehör det där ”lilla extra” till måltiden.
Ha den som tillbehör till grillat – fungerar alldeles utmärkt med fågel, kött och fisk!

SMAKLIG MÅLTID!

DSCN1287

Tid:  15 minuter

4 personer
………………..

1 stor lök

5 ml salt

500 ml hett vatten

2 stora tomater, skivade

2 röda chilifrukter, hackade

10 ml socker

30 ml vitvinsvinäger

15 ml färsk koriander, hackad

1. Strö salt över löken.

2. Häll det heta vattnet över och låt dra i 5 minuter (detta gör löken mild och smaklig).

3. Häll upp i durkslag och pressa försiktigt ut överflödig vätska.

4. Rör ihop alla ingredienser samt den hackade koriandern så att den får ligga och skina på toppen

Njut av alla smaker!

TIPS!

Perfekt som tillbehör till
den grillade maten.

Potats – sötpotatis

Denna sötpotatis i folie, på grillen, innehåller den smakhöjande ingrediensen Amarula!
Enkelt, lätt och välsmakande!
Glöm inte att sötpotatis kan varieras som grillad, chips, friterad, i efterrätten, kakor
eller som soppa.

SMAKLIG MÅLTID!

DSCN1245

Grillen

Baktid: 30 minuter i folie,

på grillgallret

2 personer

…………….

2 sötpotatis, med skal

30 ml farinsocker

10 ml Amarula

100 gram smör

1. Skär den tvättade sötpotatisen i stora bitar och lägg i två foliepaket.

2. Lägg i farinsocker, Amarula och smör i vardera foliepaket.

3. Stäng foliepaketet och lägg på grillgallret över en rejäl glöd.

4. Ta av från grillen efter 30 minuter.

Insup den härliga doften från Er patats och njut av den!

TIPS!

Sötpotatisen tar lite längre tid så
lägg gärna på innan grillköttet!

Potatissallad

En ljuvlig och krämig potatissallad till sommarlunchen, middagen eller som bufférätt. Serveras varm som tillbehör till grillat fågel eller kött!

Med skink- eller baconbitar i så är förutsättningarna där för att bli en klassiker!

Ugn: 180 °C
Tid:
60 minuter
= potatiskok + ungsbakning

4 personer
………………..

8 potatisar, skalade
100 gram ost, riven
100 gram bacon, knaperstekt i bitar
eller 100 gram skinkbitar

Sås
375 ml mjölk
30 ml vetemjöl
30 gram margarin

125 ml majonnäs
15 ml senap

TIPS!

Perfekt på buffébordet eller
att ta med på picknick.
Måste testas!

Om salladen känns för tjock,
späd med lite mjölk och
vänd försiktigt ner den.

DSCN1249

1. Koka (ej mjuka) potatisen och skär i stora bitar. Lägg i skål.

2. Gör såsen genom smälta margarin, tillsätt och rör in mjöl och mjölk.

Smaka av med salt och peppar.

Blanda sedan i majonnäsen och senap.

3. Häll såsen över potatisen och blanda försiktigt så potatisen ej mosas.

4. Blanda i bacon/skinka. Lägg allt i en ugnsfast form och sprinkla den rivna osten över.

5. Sätt in i ugnen på 180 °C i 30 minuter eller tills en fin färg och knaprigyta fås på osten.

Njut av alla smaker!

Brandy & Coke

”Klippies en Coke” kallas den här populära longdrinken av lokalbefolkningen. Här används en ”Blended” eller standard-brandy – Klipdrift t.ex. I en drink är det lite ”slöseri” att använda en dyrare årgångs-brandy eller Pot still brandy. Brandy har anor från 1672.

Njut en varm sommardag!

Tid: 2 minuter

1 drink

…………….

4 cl Brandy; Klipdrift t.ex.

Coca Cola

Is

Sugrör.
Paraply.

IMG3830

1. Fyll glaset till hälften med is.

2.Tillsätt brandyn.

3. Toppa upp med Coca Cola.

TIPS!

För att få den där mysiga drinken,
sätt i ett sugrör och ett paraply.

Roosterkoek

Roosterkoek(bokstavligen grillkaka) är det traditionella brödet att följa med en
braai eller grillning. Det är helt enkelt bollar av deg som är bakade på ett galler
över kolen och är bäst att äta varma från gallret.

Allt du behöver för roosterkoek är lite deg och eld!

Grill: Se tipsrutan!

Baktid: Jäsning 1.5 tim och tills gyllenbrun färg på brödet
…………….

300 gram vetemjöl

15 ml socker

5 ml salt

10 gram torrjäst

200 ml ljummet vatten

30 ml solrosolja

1. Blanda ihop vetemjöl, socker och salt i en bunke. Sprinkla torrjästen ovanpå.

2. Tillsätt solrosoljan och ljummet vatten så att en fast deg formas.

3. Knåda degen tills den är elastisk och inte fastnar i handen.

4. Lägg degen i en oljad bunke och täck med en fuktig handduk.
Låt degen jäsa till dubbel storlek; ungefär en timme.
Knåda degen och forma till bollar; ca 5-6 stycken. Platta till bollarna och låt jäsa en halv timme till.
Grilla tills brödet är krispigt med en svagt ihåligt ljud.

Njut med aprikosmarmelad/ost
tillsammans med det grillade!

TIPS!

För att stoppa brödet från
att fastna på gallret,
pensla olja på gallret.

Var försiktig med grillkolen
när du lagar dessa på
grillen.
Använd ”hand-över-kolen”
testet – om du kan hålla
din hand över gallret i 10
sekunder eller mer, är du
förmodligen OK.

Roosterkoek

Roly-poly pudding

Roly-poly pudding är en beprövad favorit. Denna Roly-poly pudding är stolt sydafrikansk. Degen är utsökt ljus och smörig, och aprikosens sötma är ett gott ackompanjemang. Servera varm med vaniljsås eller glass och hugg in!

NJUT!

Ugn: 180 °C

Baktid: 45 minuter

4 personer

…………….

Deg:

500 ml mjöl
10 ml bakpulver
30 ml smör

2 ägg

Sås:

250 ml socker

750 ml vatten

5 ml vaniljessens

5 ml Maizena

Fyllning:

150 ml aprikosmarmelad

1. Blanda mjöl, bakpulver, smör och ägg i en skål, till en deg.

2. Kavla ut degen. Bred ut aprikosmarmeladen i ett lager på degen. Rulla ihop degen och lägg den i en ugnsfast form.

3. Gör såsen genom att blanda socker, vatten, vaniljessens och Maizena.

Häll såsen över degen.

4. Sätt in formen i ugnen, utan lock, på 180 °C och ta ut efter 45 minuter när puddingen har fått en brun och krispig yta.

Serveras varm med vaniljsås eller glass!

DSCN1243

TIPS!

Om man tycker om kokos så
kan man strö kokosflingor på
aprikosmarmeladen innan
man rullar ihop degen.

Hälsningar från
de glada kockarna!

Ärtsallad

Här grönskar det ordentligt!
Denna matiga och fräscha sallad är en favorit nu på sommaren.
Ha den som tillbehör till grillat – fungerar finfint med fågel, kött och fisk!

Smaklig måltid!

DSCN1162

Tid: 20 min

6-8 personer


Sallad
500 gram ärtor, tinade
1 salladslök, finhackad
250 ml cheddarost, tärnad
200 ml selleri, fint skivat
750 ml isbergssallad, skivat
2 ägg, kokta och hackade
100 gram bacon, knaperstekt i bitar. Använd 50 gram för garnering

Dressing
125 ml yoghurt, naturell
200 ml majonäs
100 ml creme fraiche
10 ml senap
salt och peppar

1. Lägg salladsinnehållet i en stor skål och blanda. Spara lite bacon till garnering.

2. Blanda ihop dressingen med dess ingredienser i en liten skål och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.

3. Blanda dressingen med salladen i en stor skål.

Sprinkla över resten av det knaperstekta bacon strax innan servering

Njut av alla smaker!

TIPS!

Passar som ensamrätt
eller som tillbehör till lax,
kyckling eller korv!

Curry Kyckling-Sosaties

Detta recept är en variant på
Curry Sosaties – Grillspett.

Här använder vi kyckling på spettet!

Marinaden gör skillnaden!

TREVLIG GRILLNING!

DSCN0648

Grillning

Tid: ca 10 min
8-10 personer


1.5 kg kyckling, file/bröst
1/2 kg sidfläsk

Marinad

3 stora lökar, skivade
125 ml farinsocker
125 ml vatten
100 ml socker
5 ml salt
50 ml aprikossylt
50 ml chutney, valfri
15 ml currypulver, medelstark
5 ml gurkmeja

Grillspett ca 20 stycken
Är grillspetten av trä så blötlägg dem i vatten i minst 20 minuter så att de inte börjar brinna när man grillar.

1. Skär köttet i ca 3×2 cm rektanglar, kuber eller valfria lagom bitar att trä på spett.

2. Blanda alla beståndsdelarna till marinaden.

3. Kok blandningen i 5 minuter

4. Låt svalna helt.

5. Häll marinaden i en plastpåse.

Lägg i köttet.

(Marineringen kan med fördel göras kvällen innan).

6. Trä det marinerade köttet och sidfläsket, om vartannat, på pinnarna.

Nu är det dags att grilla!

Grilla tills köttet får fin färg och tillsätt marinaden regelbundet. Vänd flera gånger.

Servera de nygrillade spetten tex med jasminris och grillade grönsaker.

TIPS!

För mer smak kan bitar med lök
också träs på spettet tillsammans
med köttet.

Pastasallad, inlagda grönsaker med dill

Denna sallad är verkligen en favorit. Den är krämig och dillen spelar en huvudroll och ger salladen massor av smak.
Pastasnäckor används här.


Gör den i förväg för att få den perfekta husmanskosten!

DSCN1161

Tid: 20 min
tid för att koka pastan ingår

6-8 personer


Sallad
250 gram pastasnäckor
200 ml inlagda grönsaker; smörgåsgurka, morötter, rödlök, blomkål
150 ml cheddarost, tärnad
50 ml salladslök, finhackad
30 ml dill, färsk
120 ml lag, från grönsakslag

Dressing
150 ml majonäs
100 ml creme fraiche
1 ml cayennepeppar
60 ml lag, från grönsakslag
salt och peppar

1. Koka pastan al dente enligt förpackningens instruktioner. Sila av under rinnande kallt vatten för att stoppa kokningen. Låt svalna.

2. Blanda den kalla pastan med 120 ml lag och låt stå för 5 minuter. Dränera bort lagen.

3. Blanda ihop dressingen med dess ingredienser i en liten skål och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.

5. Blanda dressingen med pastan och övriga ingredienser i en stor skål.

Låt stå i kylskåpet minst en timme innan servering.

Smaklike maaltyd!

TIPS!

Salladen blir godare om den får
stå och ”gotta” till sig ett tag!
Gärna över natten.

Enkel sallad med dillsmak!

Yoghurttert

Sugen på en fräsch och svalkande dessert med en jordgubbe som garnering?
Extra sommarkänsla blir denna dessert efter en grillning.
Serveras kylskåpskall en varm sommardag.                                 NJUT!

Baktid: 20 minuter

I kylskåpet: Minst 3 timmar

6-8 personer


10 gelatinblad
1 l jordgubbsyoghurt
1 burk kondenserad mjölk
½ paket Mariekex

Garnering

tex färska bär

1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 10 minuter. Blanda under tiden den kondenserade mjölken med yoghurten. Smula kexen och lägg i botten av en stor form.

2. Koka upp vatten i en kastrull. Lyft upp gelatinbladen (utan att krama ur dem) och lägg dem i en värmetålig skål. Placera skålen över det kokande vattnet och låt gelatinbladet lösas upp över vattenbadet.

3. Låt gelatinet svalna av. Häll sedan över det i skålen med yoghurt och den kondenserade mjölken.

4. Häll över blandningen över baksidan på en sked för att undvika att mariekexen flyttar på sig.

5. Låt tårtan stå i kylen för att stelna i ca 3 timmar.

6. Servera med valfri garnering såsom smulade Mariekex, färska bär…

TIPS!

Denna dessert passar
speciellt bra ihop med
Rooiboste.

Curry Pastasallad

Denna sallad är enkel och god.
Pastasnäckor, Fusilli, Makaroner eller
Rigatoni är bra pasta för denna rätt.


Den botar kvickt kurr i magen!

DSCN0663

Tid: ca 30 min
här ingår tid för att koka pastan

6 personer


500 gram pasta
Pastasnäckor/Fusilli/
Makaroner/Rigatononi

1 stor paprika, finhackad
1 stor lök, finhackad
250 ml ketchup
125 ml balsamvinäger
125 ml olja
200 ml socker
15 ml currypulver, styrka efter smak
salt, peppar

1. Koka pastan, sila av och låt svalna.

2. Stek paprikan och löken lite lätt utan att den tar färg.

3. Blanda detta med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.

4. Blanda allt med den avsvalnade pastan.

Smaklig måltid!

TIPS!

Salladen blir godare om den får
stå och ”gotta” till sig ett tag!

Pastan med fin Currysmak!

Ost- och lökbröd

Detta bröd kan serveras till grillen.
Det blir garanterat en succe’!
Brödet bakades förr traditionellt
i en platt gjutjärnsgryta direkt på den
heta askgråa kolen, med kol staplade på locket.

NJUT!

DSCN0632

Ugn: 190 °C

Tid: 45 minuter +

        50 minuter jästid

8 personer


250 ml ljummet vatten

10 g torrjäst(1 paket)

1 liter vetemjöl

3 ml salt

250 ml ljummet vatten

15 ml olivolja

2 lökar(stora) hackade

170 ml farinsocker

170 ml balsamvinäger

En klick smör

2 runda Camenbertostar (100 g styck)

1. Häll 250 ml ljummet vatten i en skål och lägg i torrjästen. Rör om.

2. I en annan skål, häll i mjöl och salt. Häll sedan i jästblandningen i mitten av mjölet.

3. Blanda mjöl och jästblandningen med en träsked och häll i 250 ml ljummet vatten tills en fuktig och knådbar deg har erhållits.

4. Knåda degen en stund och täck sedan över med en duk. Låt jäsa i 30 minuter.

5. Värm oljan i en stekpanna och bryn löken med farinsocker och balsamvinäger tills blandningen är karameliserad.

6. Smörj in en gryta med smör.

7. När degen har jäst(dubbel storlek), kavla ut den till en platt deg.

8. Stapla Camenbertosten i mitten av degen med den karameliserade löken mellan ostarna. Samla sedan ihop degen upp över mitten av osten och knip ihop så att det blir en slags påse. Detta gör att osten inte läcker ut.

9. Lägg degen i den smorda grytan med fogen nedåt. Låt degen jäsa i 20 minuter.

10. Baka brödet i ugnen i 190 °C i 45 minuter.

11. Stjälp ur brödet från grytan och låt svalna en stund innan brödet kan skäras.

TIPS!

Om inte baksticka finns:
Knacka på brödet.
Låter det ihåligt så är det klart!

Don Pedro

Dom Pedro som den också kallas är en vuxen milkshake och serveras i ett vinglas. Vissa kallar den för en drink och andra för en efterrätt och avnjutes ofta som en söt avslutning på en måltid. Den är verkligen Sydafrikas bidrag till den kulinariska drinkhistorien.

Njut en varm sommarkväll!

TIPS!

Flytande choklad kan hällas på
insidan av glaset för en fin
dekorativ effekt.

För att variera så kan denna drink
innehålla whisky eller Kahlua.

Prova och avgör själva vad som
är bäst för dig.

Tid: 15 minuter

2 drinkar


8 cl Amarula likör

1 liter vaniljglass

10 cl hård vispad grädde.
20 ml flagad chocklad.

Ett kort, bredare sugrör.

1. Lägg glassen i mixern.

2. Tillsätt likör och grädde och blanda.

3. Häll blandningen i ett vinglas.

4. Tillsätt smulad choklad på toppen och
servera med ett kort bredare sugrör
(annars kommer inget av drinken till
munnen…).

DSCN1156

Kycklingpaj

Denna kycklingpaj är lika god att äta varm som kall till fest, buffé eller vardags med favoritsalladen.

Enkel mat som kan förberedas dagen innan och sedan bara att värmas upp i ugnen!

Njut med gott sällskap!

DSCN0652

Ugn: 180 °C
Baktid: ca 30 min

6 personer


Ca 1,2 kg grillad kyckling,
file/bröst, med egna kryddor.
Eller färdigköpt grillad från affären.

2 paket smördeg/pajdeg
1 stor lök, hackad
100 gram champinjoner, i bitar
1 vitlöksklyfta, hackad
1 gul paprika, i bitar
30 ml vetemjöl
100 ml mjölk
1 ägg, använd äggvitan

1. Bena ur den grillade kycklingen och skär i mindre bitar.

2. Stek löken, champinjonerna, vitlök och den gula paprikan lite lätt utan att den tar färg.

3. Blanda detta med kycklingbitarna i samma panna och smaka av med salt och peppar.

4. Sprinkla sedan över vetemjölet och tillsätt mjölk och koka upp tills en krämig och tjock sås fås. Låt svalna en stund.

5. Smörj en pajform och tryck ut degen i formen. Fördela den avsvalnade fyllningen i formen.

6. Ta den andra pajdegen och lägg det som ett lock över och kläm till kanten runt om med en gaffel. Nagga även locket med en gaffel.

7. Pensla locket på pajen med den uppvispade äggvitan.

Låt den stå i ugnen cirka 30 minuter i 180 °C (gyllenbrun eller tills det ser färdigt ut).

Servera med en god sallad!

TIPS!

Pajen går utmärkt att frysa och
ta fram vid ett senare tillfälle
och värma i ugnen.

Fantastiskt!

Bön- och rödbetssallad

Med många smakrika och härliga ingredienser blir den här salladen något lite extra. Som tillbehör eller bara en måltid för sig.

Trevlig spis!

DSCN0642

Tid: ca 15 min

4 personer


1 isbergssallad, litet
1 burk haricots verts
1 liten burk skivade rödbetor
1 paket fetaost
50 gram naturella cashewnötter
olivolja
salt och peppar

1. Bryt isbergssalladen i små bitar och lägg på fat.

2. Toppa med haricots verts.

3. Toppa med rödbetor.

4. Sprinkla på med ett lager fetaost.

5. Dekorera med cashewnötter

6. Ringla olivolja ovanpå salladen och smaka av med salt och peppar.

Njut av salladen!

TIPS!

Man äter med ögonen också.
Servera på en STOR tallrik!

Uppskattat!

Malvapudding

En traditionell efterrätt som ofta ses i menyn på sydafrikanska restauranger.
Servera gärna med glass, hallonspegel eller passionsfrukt.

Ugn: 190 °C

Baktid: 45 minuter
6 personer


Malvapudding
Del 1

250 ml socker

2 st ägg
15 ml aprikosmarmelad, slät
300 ml mjöl
5 ml bikarbonat
en nypa salt
30 ml smör
15 ml vinäger
125 ml mjölk

Gräddsmet
Del 2

250 ml vispgrädde
100 g smör
100 ml socker
50 ml portvin

Malvapudding

Del 1:

1. Vispa strösocker och ägg pösigt.

2. Blanda sedan i aprikosmarmeladen.

3. Blanda de torra ingredienserna från del 1 i en separat skål.

4. Smält smöret och tillsätt vinäger och mjölk, tillsätt sedan de torra ingredienserna.

5. Blanda sedan i socker/ägg-blandningen.

6. Häll i puddingsmeten i en ugnsfast form som rymmer ca 2 liter.

7. Grädda i 190 C i 45 minuter.

 

Gräddsmet

Del 2:

8. Häll ingredienserna under del 2 i en kastrull och värm upp(koka ej).

9. Fördela gräddsmeten jämt över den gräddade puddingen genom att sticka små hål i puddingen med en tandpetare så att all sås absorberas.

DSCN0626

TIPS!

Prova ett sött starkvin
av något slag, gärna
med bra syra.

Bunny chow – med currysmak


”Bunnies” som de också kallas är  Sydafrikansk street food som består av
ett ihåligt matbröd fylld med kryddat currykött(lamm). Sitt ursprung har den
från den Indiska befolkningen i Durban.

      ALLA CURRYÄLSKARE, NJUT!

DSCN0677

Tid: 1 1/2 timme

4 personer


2 vitlöksklyftor, skalade
1 bit färsk ingefära, 2 cm lång, skalad
70 ml solros- eller olivolja
2 lökar, stora, hackade i bitar
4 lagerblad
2 kanelstänger, små
15 ml gurkmeja
70 ml masala
(curry kan även användas)
3 tomater, mellanstora, i bitar
1 kg lammkött, skuret i 2 cm kuber
30 ml grovsalt
3 potatisar, i 2 cm kuber; mellanstora, mjölig, tex King Edward eller Mandelpotatis
500 ml vatten
Koriander, färsk, 12 bladgrenar
10 ml Maizena

1 vitt bröd, skuren på tvären i 4 bitar

1. Använd en mixer/matberedare eller stöt i en mortel, vitlök och ingefära tills en pasta fås. Ställ åt sidan.

2. I en tjockbottnad kastrull, värm oljan på mellanvärme tills den är varm. Tillsätt lök, lagerblad, kanelstänger och gurkmeja. Fräs blandningen med omrörning då och då, tills löken är mjuk, ca 5 minuter.

3. Rör in masalan och vitlök-/ingefärapastan och stek i ett par sekunder, med omrörning, för att undvika vidbränning.

4. Tillsätt tomater och låt koka upp. Låt allt sjuda i 5 minuter. Lägg i lammköttet, salt och rör om för att täcka köttet med såsen. Lägg i 8 bladgrenar av den färska koriandern. Låt sjuda, med omrörning, i 15 minuter.

5. Tillsätt potatisen och 500 ml vatten och koka upp. Låt sedan sjuda, utan lock, tills köttet är mört och potatisen mjuk, ca 40 minuter.
För att få en tjockare sås, red av med 10 ml Maizena och 50 ml vatten.

6. Gröpa ur, merparten av, mitten varje brödbit och låt lite bröd vara kvar på botten av varje brödbit.

7. Fyll de urgröpta brödbitarna med masala- eller curryblandningen. Dekorera med resten av den färska koriandern.

Servera med chutney och grönsallad!

TIPS!

Finns inte lammkött
kan nötkött användas.

För curryälskare!

Rooibostert

En smarrig tårta som enkelt svängs ihop.
Med en härlig smak av det unika Rooibosteet.
Serveras kylskåpskall en varm sommardag.

NJUT!

DSCN0658

Baktid: 10 minuter

I kylskåpet: Minst 2 timmar

6 personer


100 ml kallt starkt Rooiboste
(gjort på två påsar Rooiboste)
500 ml grädde
500 ml vaniljyoghurt
10 ml vaniljessens
80 ml farinsocker
300 gram Mariekex, smulade

Kanel för dekoration

1. Vispa grädden, i en stor skål, till en slät och fluffig vispgrädde.

2. Tillsätt teet, youghurt, vaniljessens och farinsocker.

3. Strö ett lager av kexsmulorna på botten på en tårtform.

4. Bred ut ett lager av vispgrädden över kexsmulorna. Strö ett lager kexsmulor på grädden och upprepa så att sista lagret är ett vispgräddlager.

5. Låt tårtan stå i kylskåpet i minst 2 timmar.
Strö över kanel, som dekoration, på tårtan.

SERVERA!

TIPS!

Tårtan kan toppas med
hallon, ananas eller mango.
Det blir lite extra smak då!

Bacon och kikärtssallad

Genom att rosta kikärterna tillsammans med bacon så framhäver man en liten annorlunda smak som man inte har smakat tidigare.

Salladen är matig och kan ätas
när som helst på året!

DSCN0667

Tid: 30 min

4 personer


200 gram bacontärningar
400 gram kikärter
5 ml paprikapulver
5 ml cayennepeppar
50 ml olivolja
250 ml körsbärstomater
3 salladslökar, skivade
salt, peppar

1. Värm stekpannan och häll i lite olivolja och stek bacontärningarna knaprigt.

2. Tillsätt kikärterna, krydda med paprikapulvret och cayennepeppar, stek tills kikärterna har fått färg.

Lägg allt i en skål.

3. I samma stekpanna, häll i lite olivolja, lägg i tomaterna och värm tills de har precis öppnat sig lite.

Smaka av med salt och peppar.

4. Blanda detta med bacon- och kikärtsröran. Lägg salladslöken och fetaosten ovanpå och servera varmt.

Smaklig måltid!

TIPS!

Servera salladen varm, då
kommer smakerna till sin rätt!

Curry Sosaties – Grillspett

Ett måste till sommaren! Detta smarriga
recept på grillspett är ett grundrecept
och kan vara kött av antingen gris, nöt
eller lammkött.
Hemligheten är marinaden!

           TREVLIG GRILLNING!

DSCN0648

Grillning

Tid: ca 10 min

8-10 personer


2 kg kött av antingen gris, nöt eller lamm med ett bra fettlager.

Marinad

4 stora lökar, skivade
100 ml matolja
125 ml färsk citronsaft
150 ml balsamvinäger
300 ml kokande vatten
30 ml currypulver, starkt
200 ml aprikossylt
5 ml svartpeppar, mald
5 ml gurkmeja
Grillspett, ca 20 st

Är grillspetten av trä så blötlägg dem i vatten i minst 20 minuter så att de inte börjar brinna när man grillar.

Gör så här

1. Skär köttet i ca 3×2 cm rektanglar, kuber eller valfria lagom bitar
att trä på spett.

2. Värm olja och stek löken tills den är mjuk. Tillsätt currypulver och
koka upp snabbt.

3. Tillsätt balsamvinäger till kokning. Ta sedan bort från värmen och
låt stå i 5 minuter.

4. Tillsätt kokvatten, citronsaft, gurkmeja, aprikossylt och svartpeppar.
Blanda allt väl och koka upp snabbt, ta av från plattan och låt svalna helt.

5. Häll marinaden i en plastpåse. Lägg i köttet. Marineringen kan med
fördel göras kvällen innan.

6. Trä det marinerade köttet på pinnarna. Grilla tills köttet får fin färg
och tillsätt marinaden regelbundet. Vänd flera gånger.
Servera de nygrillade spetten tex med jasminris och grillade grönsaker.

TIPS!

För ännu mörare och smakrikare kött
så kan marineringen pågå i 3 dagar
(gör då omblandning ibland).

SkönaSydafrika