Hoppa till innehåll

UTFLYKT-UPPTÄCKA AFRIKAANS

Afrikanska Språkmonument

Det afrikanska språkmonumentet är ett känt sydafrikanskt landmärke. Det hedrar födelsen och tillväxten av Afrikaans, ett av Sydafrikas officiella språk. Afrikaans utvecklades från holländska – det språk som talades av nybyggare som kom från Nederländerna till södra Afrika på 1600-talet. Utformningen av monumentet erkänner inflytandet från andra språk och kulturer på afrikaans.

Monumentet byggdes på Paarl Mountain i Paarl, en stad i Western Cape-provinsen. Den avtäcktes 1975. Ungefär 100 år tidigare hade en grupp män i Paarl börjat arbeta för att främja afrikaans. De grundade en grupp som hette Genootskap van Regte Afrikaners (”Sällskapet av riktiga Afrikaners”).

Arkitekten Jan van Wijk ritade monumentet. Den består av höga granitpelare som varierar i höjd. Det finns också en scen med kurvor som bildar en bro. Bron är basen av en båge som stiger uppåt. En vattenpöl med en bubblande fontän utgör en del av monumentet.

Orden från två afrikanska författare, C.J. Langenhoven och N.P. van Wyk Louw, återspeglas i utformningen av monumentet. Langenhoven jämförde det afrikanska språkets förmåga att växa med en ”snabbt stigande kurva.” Van Wyk Louw såg Afrikaans som en bro mellan väst och det ”magiska” Afrika.

Festivaler för språk, kultur och musik hålls på det afrikanska språkmonumentet. Besökare kan också gå i trädgårdarna runt monumentet.