Hoppa till innehåll

Sydafrikanska vingårdar

Sydafrikanska vingårdar

Plantering av vingårdar började vid Kap 1655.
De mest kända Sydafrikanska vingårdarna är medlemmar av Cape Winelands inkluderar Stellenbosch, Paarl, Franschhoek, Wellington, Constantia, Robertson, Swartland, Breede River Valley och Durbanville.

I Sydafrika odlas det ca. 90 000 hektar (900 km2) vinstockar som producerar vindruvor. Det finns ca. 2600 vinodlare.

Sydafrika har under senare år tagit sig upp bland världens tio-i-topp vinproducerande länder och har en intressant vinhistoria som sträcker sig flera hundra år tilbaka i tiden. Många av vingårdarna ligger på ganska nära avstånd från Kapstaden (cirka 45 min) och detta har gjort det väldigt tillgängligt för turister att utforska Sydafrikas olika vindistrikt.

De flesta vingårdar har öppet för allmänheten med speciella vinprovningslokaler där man för en liten summa pengar kan få prova på några av gårdens ordinarie sortiment. Man kan även få prova årgångsviner och viner man kanske inte alltid hittar i butik. Personalen är ofta mycket kunniga och hjälpsamma och på många av de mindre gårdarna är det ofta ägaren själv som presenterar sina viner samt ibland även erbjuder en guidad visning av vinkällaren.

Vill man se hur själva vinproduktionen går till ska man passa på att besöka någon av de större vingårdarna under skördetiden (januari till mars) då alla maskiner är igång och full verksamhet råder. Guidade turer är då ofta tillgängliga för allmänheten.

Kontakta oss för en reseförslag med en eller flera vingårdsbesök på resplan!