Hoppa till innehåll

Sardine Run

SARDINE RUN

Det årliga sardinloppet är ett unikt fenomen som bara finns i Sydafrika. Här samlas miljontals sardiner i det kyliga Kapvattnet och simmar tillsammans längs den vilda kusten in i det varmare vattnet i KwaZulu/Natal. Där leker de och tar sedan resan tillbaka hem med hjälp av Agulhas strömmen.

För att arten ska ha en chans att överleva i naturen måste sardinerna simma i enorma mängder. Deras fiender lurar vid varje ”hörn” av stimmet. Dessa fiskar jagas uppifrån och underifrån, från sidorna, bakifrån och framifrån… överallt finns det fiender. För dykare och snorklare är detta ett obeskrivligt naturfenomen.

Bästa tiden: Mitten av juni till mitten av juli.

Den dagliga rutinen

Efter frukost kommer alla gäster att köras med Landrover och Landcruiser 4×4 till Mapusi varifrån båten avgår. Det är knappt tio minuters bilfärd dit och den korta turen är fantastiskt vacker. Du kör den äventyrliga vägen över branta klippor som faller nästan vertikalt ner i det djupblå vattnet. Utsikten över havet är obeskrivlig.
Lokalbefolkningen vinkar till dykarna på ett vänligt sätt.
Du träffas vid denna idylliska mynning och gör dig redo för dagsutflykten. Utrustning, mat etc. är redan lastad. Båten körs med bil så djupt som möjligt ner i flodvattnet. Dykarna och besättningen trycker den sedan längre ner i floden. När önskat djup har nåtts hoppar skepparen upp för att starta motorerna. På hans befallning hoppar alla gäster upp, vi kör i full fart över sandbanken och väntar i den djupa bassängen på rätt ögonblick för att gå ut i öppet hav. Nu har äventyret redan börjat…

Sardine Run längs den orörda vilda kusten

Standardpaket på 5 nätter och 4 dagar på båten (Kan förlängas med det Skräddasydda tillägget)

OBS! Bokningar måste göras tidigt och utan kort varsel. Om du vill vara en del av detta unika naturfenomen bör du planera i god tid.