Hoppa till innehåll

Taffelberget

Taffelberget

Det är inte många som inte vet vad Taffelberget är!

 När molnen hopar sig över Taffelberget brukar man säga att ”bordet är dukat”. Molnen ser verkligen ut som en vit duk som försvinner över ett bord´s kant. De är också symboliska för vad Kapstaden har blivit – man har bokstavligen dukat upp för hela världen att komma och sätta sig till bords.

Men det finns förstås andra historier kring molnfenomenet. Den äldsta är från början av 1700-talet. Piraten Jan van Hunks hade pensionerat sig och flyttade med sin fru till foten av Taffelberget. Han drog sig ofta undan, han var en ivrig piprökare och det sägs att frun hade en vass tunga – så han klättrade upp en bit på berget och bolmade på. En dag satt det en figur klädd i svart där, som utmanade piraten på att se vem som kunde röka mest. De fyllde piporna, och snart låg röken vit över Taffelberget. Enligt legenden var det djävulen själv som var den svartklädde, och han förlorade mot den storrökande piraten van Hunks. Förnedrad drog sig hin håle tillbaka till helvetet.

Den meteorologiska förklaringen till de bordsduksformade molnen handlar varken om ett djävulskt bra kök eller piprökning. När sydostvinden pressas upp från Godahoppsudden blir den kall och bildar moln. När den sedan faller ner över Kapstaden försvinner det vita molnet igen, och då är bordet dukat.

Taffelberget är ett platåberg söder om Kapstaden i Sydafrika. Bergets högsta punkt är Maclear’s Beacon 1086 meter över havet. Toppen av berget bildar en tre km lång platå. Taffelberget är en populär turistattraktion i Kapstaden. Vid bergets västra sida finns en linbana upp till platån.